Rychlokvašky - mlsný hit

14.05.2020

...  zaručený prostředek na spravení chuti, podobně jako česnečka nebo hovězí vývar. Jakmile je na trhu potkáte, vyberte pěkně pevné, přibližně stejně velké okurky nakládačky a připravte si nálev: 1,5 litru vody, 2 lžíce cukru, 2 lžíce soli a koření (bobkový list, kuličky pepře a nového koření). Okurky dobře omyjte, propíchejte vidličkou (stačí několik hlubokých vpichů do každé) a natlačte do čisté velké sklenice nebo kameninové nádoby. Proložte nakrájenou cibulí, česnekem, křenem (máte-li) a snítkami kopru. To dá okurčičkám vůni a říz. Všechno se to zalije vychladlým zcezeným odvarem a zatíží (kamenem, prkénkem...), aby žádná zelenina neplavala u hladiny. Nádobu přikryjte třeba malým talířkem a postavte na klidné místo, kde při pokojové teplotě kvasinky započnou své dílo. Asi po čtyřech dnech je dobré se podívat, jak kvašení pokračuje. Ochutnávaná okurka by měla být křupavá, už kyselá (ne úplně), nálev zakalený, ale bez šedého povrchu. Pátý den je to hotové. Když tu dobrotu neschroupete hned, je dobré  ji uložit do ledničky (stále potopené v nálevu), jinak kvasinky mléčného kvašení budou v množení vesele pokračovat a rychlokvašky zbačkorovatí, rozbřednou se a k jídlu už to nebude.  Jenže to se nestane. Když na to nejste sami, tahle dobrota se vůbec nestihne zkazit.