Pampeliškový sirup
Nechci plašit, ale je nejvyšší čas, protože jaro vždycky dělá jakoby nic a pak se rázem změní v léto. A máte po pampeliškách.
Letos jsem si svařila 4 litry vody se 4 kg cukru, do vychladlého sirupu nacpala tolik krásně žlutých pampelišek, co se vešlo (samozřejmě je potřeba z nich vyklepat broučky a odstranit stonky). K pampeliškám ještě pár hrstí jitrocelových listů a 4 dobře omyté a na plátky nakrájené citrony (s kůrou, je to hlavně kvůli vůni). Nechala jsem to znovu krátce přejít varem a do druhého dne se to tam pěkně macerovalo. Pak jsem si vyvařila zavírací lahve, velké síto, bavlněnou plínku, naběračku a trychtýř. Všechnu tu tekutinu i s rostlinstvem přecedila přes plínku položenou v sítu, dobře ten balík vyždímala (tím se tam dostane víc šťávy z citrusů), přidala pár lžic kyseliny citronové, aby to nebylo tak jednoznačně sladké a znovu ohřála na 70°C. A když to bylo, pěkně opatrně jsem to přelila do lahví, zazátkovala a počkala až vychladnou. No a zbylo už jen lahve opláchnout a nalepit etikety, protože je téměř jisté, že až vyrobím šťávu z bezinek a další, nikdo od oka nepozná, co ve které lahvi je a musel by všechno ochutnávat.